Oğuzhan Serdenci

Full Stack Developer

+90 546 204 4000
Download CV

Motorla Türkiye’yi gezmeye çıktığım da en çok zaman geçirdiğim yerlerden birisi Samsundur sanırım. Fethiye’den sabah 06:27 motorla yola çıkarak Türkiye turuna başladım. Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrasında Samsun Yakakent’te karavanla kamp yapan ailemin yanına gelmeyi başardım.

Yakakent çok ufak ve çok şirin bir yer. Hemen hemen her dükkandan sadece 1 tane var. Kamp yaptığımız yer sahil kenarıydı ve bizim gibi kamp yapan bir çok insan vardı. 

Yakakent halkı da fazlaca cana yakın. 

Gündüzleri esintili ve serin bir havası var yaz ayında denizi biraz soğuk, geceleri de esintili ve serin. 

Gece hayatı diyebileceğimiz bir club, bar tadında bir şey yok sakin ve ailevi bir ilçe diyebilirim. Genel anlamda emekli ve memurların ilgisini çeken bir yer. 

Atakumla arası 86 km tahminim 1 saat 20 dakika felan sürüyor. 

Samsun’un en güzel yanlarından biri Karadeniz’in çoğu şehri gibi ilçeler arası ve şehirler arası yolları çok düzgün ve güzel. Motor sürmesi çok keyifli bir yol.

Atakum plajı bildiğim kadarıyla 14 km uzunluğunda. Gündüzleri denize girmek isteyenler geceleri ise yürüyüş, bisiklet, kaykay vb aktiviteler yapmak isteyenlerin gözdesi bir mekan. Halk kamp yapanlara karşı herhangi bir ön yargıya yada nefrete sahip değil aksine çok yardımcı oluyorlar. Şimdi birazda bu gezdiğim yerlerin tarihine bakalım. 

Yakakent 1800 yıllarında Gerze’den gelen 3 – 4 aile ile kurulmuş, 1893 – 1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizlilerin ve 1922 yılında Selanik’ten gelen göçmenlerin yerleşmesiyle büyümüştür. 1896 yılında muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 1963 yılından sonra “Kıyı Şehri” anlamına gelen “YAKAKENT” ismini almıştır. Yakakent 09.05.1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3644 sayılı 130 İlçe Kurulması hakkında kanun ile kurulmuş, ancak 1991 yılında İlçe teşkilatlanmıştır.

Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı ilçenin Samsun ‘a uzaklığı 84 km dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır. Kıyılar denize bazı yerlerde yatay, bazı yerlerde diktir. İlçenin 14 Km. kıyı şeridi ve 4 Km. Sahil Bandı vardır. Köylerle birlikte yüzölçümü 204 Km2.’dir. İlçe Merkezinin ortalama yüksekliği 3 m. İlçenin rakımı ortalama 690 m.’dir.

Dağlar; İlçenin güneyinde Canik Dağları bulunmakta olup; Uzunkız’da Köse Osman Tepesi 1397 m., Uzunkız – Karaaba arasında Sivri Tepe 1298 m, Mutaflı Gökyar Mahallesi Kaşbaşı Tepesi 1136 m.’dir.

Akarsular; İlçenin önemli akarsuları Yakakent Çayı ve Celevit Çaylarıdır.

İlçenin 103 Km2 ormanlık sahası mevcuttur. Ormanlarımızda çoğunlukla çam, meşe, kayın, köknar ağaçları bulunmakla birlikte defne alanı olarak da zengindir.

 İlçe ekonomisi tarımsal karaktere sahip olmakla beraber; balıkçılık ekonominin can damarıdır. Karadeniz’de avlanan her türlü balığı ve dünyaca ünlü mersin balığını burada bulmak mümkündür. Sayıları yetmişe yakın irili ufaklı balıkçı tekneleriyle balık avlanmaktadır. 

Deniz ürünlerini değerlendiren özel sektöre ait iki fabrika bulunmaktadır. Bunlardan biri Sür-San Balık Unu ve Yağı Fabrikasıdır. Diğeri ise İpek Gıda Fabrikasıdır. Burada Vatoz, Köpek balığı ve Kum midyesi gibi bazı deniz ürünleri işlenip, şoklanarak Fransa’ ya ihraç edilmektedir.

İlçe son dönemde defne yetiştiriciliğine önem verilip, bunun için kooperatif kurulmuştur.
Gerek yağış gerekse sıcaklık yönünden devamlı farklılık görülmekle beraber genellikle yazları yağışlı ve sıcak, kışları yağışlı ve ılık geçer. Yağmur daha çok ilkbaharda düşer. En yüksek sıcaklık Temmuz ayında  ( 35.4  C ), en düşük sıcaklığı ise Ocak ayında (-5.0 C ) yaşanır.  Yıllık ortalama yağış 639.1 Kg/m2’dir.

İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun – Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır. Bu yöre Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.
Kozköy Mahallesi mevkiinde sahil şeridi ise kumsal ve doğal plajı ile ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır.
Kayalıköyü mevkiindeki kunduz (Balık) gölü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kamp yeri olarak kullanılmaktadır.

İlçe düğünleri oldukça eğlenceli geçer. Oyunlar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Düğünde davetlilere çeşitli ikramlarda bulunulur. Kına gecesi eğlencesi de yapılır.

 En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve Tavuk etinden tirit de yapılır.  

Kaynak: http://www.yakakent.gov.tr/tarihce

© 2024 Serdenci